Allergi är mycket vanligt och man brukar räkna med att tjugo procent av Sveriges befolkning lider av någon form av allergi. Det kan vara mot pollen, kvalster, djurpäls och mot många olika typer av livsmedel. Många har väldigt lätta symptom medan andra blir lite hårdare drabbade. En del allergier har man redan som barn och andra uppstår senare i livet. Vilken allergi man än lider av så är det viktigt att man gör en utredning med allergitest för att få reda på exakt vad man är allergisk av. Då blir det mycket enklare att göra upp en behandlingsplan och veta vilka substanser i omgivningen som man ska undvika.

När ska man göra ett allergitest?

Ett allergitest ska man göra när man misstänker någon typ av allergi. Kanske har du själv märkt att du får rinnig näsa, nästäppa, nysningar eller klåda när du har varit i kontakt med viss mat eller med vissa djur. Många är allergiska mot pollen och kvalster, då kan man få röda ögon som kliar och svider. Det kan kännas som man har drabbats av en kraftig förkylning som inte vill gå över. Vilken typ av symptom du än har och vilken typ av allergi du än misstänker ska du alltid boka tid för att göra ett allergitest.

Olika typer av allergitest

Det är vårdcentralen som utför allergitest när man misstänker allergi. Du ska alltid ta dina symtom på allvar och göra en allergiutredning. Det finns olika typer av allergitest. En typ av allergitest är så kallat pricktest. Tillsammans med doktorn går ni igenom din sjukdomshistoria och sedan brukar man undersöka näsa och lungor. Med hjälp av ett stetoskop så lyssnar doktorn på dina lungor och hur du andas. När man gör ett allergitest kan man till exempel droppa olika allergener på armen. Sedan sticker man hål på huden med hjälp av en liten nål för att se om någon typ av rodnad eller annan reaktion uppstår. Det kan verka smärtsamt med allergitest men det gör faktiskt inte alls ont.

Allergitest på barn

Föräldrar kan misstänka att sina barn är allergiska. Ofta rör det sig om någon typ av reaktion, till exempel rodnader på huden som kliar och som uppkommer när barnet har ätit någon speciell typ av mat. Allergitest på barn går till på ungefär på samma sätt som för vuxna. Ibland använder man någon form av bedövningskräm så att barnet inte ska känna någonting när man utför själva allergitestet.

Viktigt att göra allergitest